Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Ogólnie wydaje się, że dna jest powszechniejsza u osób spożywających sporo mięsa i tłuszczów zwierzęcych, natomiast rzadko występuje u wegetarian. Diety mające zapobiegać atakom dny u osób wykazujących predyspozycje dziedziczne polegają zazwyczaj na wyeliminowaniu czerwonego mięsa i wywarów mięsnych, jak buliony i sosy, drożdży i innych produktów zawierających enzymy; podrobów, np.. wątroby, trzustki, grasicy i nerek; mięczaków, skorupiaków i pewnych gatunków konserwowanych ryb, w tym sardynek, śledzi i anchois.
Powinniśmy ograniczyć spożycie pewnych pokarmów wysokobiałkowych, zwłaszcza zawierających dużo związków purynowych, z których powstaje kwas moczowy. Do takich pokarmów należą również tłuste ryby, szparagi, szpinak i większość odmian suchej fasoli. Należy pić dużo płynów, ale unikać alkoholu, który opóźnia wydalanie kwasu moczowego. Pacjenci otyli powinni się odchudzić. Bezpośrednie objawy dny ograniczane są, jak się wydaje, przez cukry złożone, zwłaszcza występujące w płatkach zbożowych, owocach i zielonych warzywach liściastych.
Cukry proste jak cukier rafinowany, mogą zwiększać wytwarzanie kwasu moczowego i powinno się ich unikać. Niektórzy naukowcy informują o dobrych rezultatach leczenia bólu przewlekłej dny świeżymi albo puszkowanymi wiśniami – do ¼ kg dziennie – albo sokiem z tych owoców. Podobne efekty mają ponoć dawać truskawki, borówki amerykańskie i inne czerwononiebieskie jagody..
Czy jedzenie jaj (gotowane lub jajecznica) wplywa na rozwoj dny moczanowej?
a czy jaja to mięso? 🙄