Żeń Szeń

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Pierwsze wzmianki nakreślone o żeń-szeniu pochodzą z Chin z I w. p.n.e. Do Europy ta lecznicza roślina trafiła z Japonii przez holenderskich kupców w roku 1610. Żeń-szeń rośnie w Chinach, Północnej Korei i na wyspach Japońskich, a także we wschodniej Rosji. Nazwa tego korzenia przywędrowała z języka chińskiego (rénshēn), w którym oznacza „ludzki korzeń” albo „korzeń-człowiek” (skojarzenie ze względu na jego kształt przypominający człowieka).

Korzeń Żeń Szenia

Obecnie korzenie żeń-szenia pięciolistnego pochodzą z 4 do 6-letnich upraw. Żeń-szeń właściwy pozyskiwany jest z upraw 6-8-letnich. Zbiór przeprowadzany jest jesienią, wtedy gdy korzenie liczą ok. 15 cm długości i średnicę 2 cm. Pierwotnie konserwowanie korzeni odbywało się zazwyczaj za pomocą suszenia.

Współcześnie, przed suszeniem, korzenie są sterylizowane parą wodną o temp. 120-130 °C przez ok. dwie godziny. Końcowy surowiec to „ginseng czerwony” (ma połyskującą, czerwoną powierzchnię). Natomiast „ginseg biały”, suszony w 100 °C, otrzymywany jest z okorowanych korzeni, poddanych działaniu dwutlenku siarki.

Tutaj, można kupić korzeń żeń – szenia, z którego z powodzeniem można zaparzyć jak herbatę..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *